STEWED ARTICHOKE BROTH WITH PORK LEGS

CANH ATISÔ HẦM GIÒ HEO

For 4 persons:

0.4 kg            Pork legs( giò heo)
0.5 gr             Fresh artichoke flower ( bông atisô)
2 pcs              Lemon ( chanh)
50 gr              Shallot ( củ hành tím)
50 ml              Soya oil ( dầu đậu nành)
30 gr              Spring onion ( hành lá)
2.5 litters        White pork stock ( nước dùng heo)
Salt, fish sauce & pepper to taste

Preparation:

Prepare the white stock by cooking the pork bones in water at low heat for 2 hours or more
Cách nấu nước dùng. Nấu xương heo trong nước khoảng 2 tiếng hoặc hơn.

Clean the pork leg and then cut them into pieces. Season with salt and pepper
Chuẩn bị giò heo. Rửa sạch chân giò , cắt ra từng khoanh vừa ăn. Ướp ít muối tiêu

Prepare the artichokes. Fill up a bowl with water and lemon juice. Clean and cut the artichoke flower into pieces, remove the heart of the artichoke. Soak the artichoke pieces in the bowl.
Chuẩn bị atisô. Dùng một thau nước , vắt nước 2 quả chanh. Rửa bông atisô, cắt dọc ra từng miếng , cắt bỏ phần tim bông. Ngâm atisô trong nước có pha nước chanh

Now heat up the soup with soya oil. Stir in the pork leg for 5 minutes or until it gets a golden color, then add chopped shallot. Pour white stock in and bring to cook at medium heat. When it is boiling, skim it to keep the stock clear, then lower the heat and cook for 60 minutes more.
While cooking the pork leg, separately boil some water with salt. When it is boiling, add the pieces of the artichoke flower. When the water starts boiling again, take them out and simply add in the pot where the pork leg is boiling.
Cook it for 30 minutes more or until it is tender. Season to taste. Serve it hot as part of a Vietnamese meal.
Đặt xoong nấu súp nóng, cho dầu ăn vào. Cho chân giò heo đã ướp vào đảo chín đều, hơi vàng, cho hành hương bằm nhỏ vào. Lọc nước dùng cho vào nấu ở nhiệt độ vừa, khi sôi hớt bọt giữ nước súp được trong, bớt nhiệt nấu sôi nhỏ khoảng 60 phút.
Dùng một xoong khác nấu nước sôi có ít muối, khi nước sôi, trụng bông atisô đã làm sạch, khi nước sôi lại, vớt bông atisô bỏ qua xoong chân giò heo đang nấu.
Nấu thêm 30 phút nữa , hoặc nấu cho đến khi chân giò và atisô mềm vừa ăn.
Nêm vừa ăn. Món canh này phục vụ nóng trong bữa ăn Việt Nam.

Artichoke and pork leg soup
New Products